Soorten kentekenplaten
Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende soorten kentekenplaten voor auto's
Op de Nederlandse wegen zijn diverse soorten kentekenplaten te zien. Hieronder de uitleg van de verschillende platen:

Witte kentekenplaat voor aanhangwagens,Witte nummerplaat voor aanhangwagens
caravans en fietsendragers:


De witte kentekenplaat is voor aanhangwagens en caravans, waarvan de zogenoemde 'massa leeg voertuig' plus het maximum laadvermogen lager is dan 751 kg. Ook voorwerpen die het zicht belemmeren van de officiële kentekenplaat (bv. fietsendragers) moeten een witte plaat hebben.

Handelaars kentekenplaatHandelaars nummerplaat


Voor erkende auto en motor bedrijven is het handelaarkenteken. Deze groene plaat met zwarte letters heeft geen EU symbool en ook geen NL teken. Het zorgt ervoor dat voertuigen voorzien van deze plaat verzekerd zijn tijdens bijvoorbeeld een proefrit.
Taxikentekenplaat: Taxi nummerplaat


Taxivoertuigen zijn herkenbaar aan blauwe kentekenplaten voorzien van zwarte letters en - cijfers. Iedere taxiondernemer is sinds 2000 wettelijk verplicht deze te voeren. Dit is ingesteld om fraude en oplichting (illegaal taxivervoer) te voorkomen.

Export kentekenplaatExport nummerplaat


Wanneer een voertuig wordt uitgevoerd (geëxporteerd) is een uitvoerkenteken benodigd. Bij de aanmelding voor export worden de Nederlandse kentekenplaten vernietigd. Het exportkenteken is 14 dagen geldig. De export plaat is wit met zwarte letters.

BFG platen of NATO kentekenplaatNATO of BFG nummerplaat


Deze kentekenplaat is (onder bepaalde voorwaarden) bedoeld voor Nederlandse militairen gelegerd in Duitsland. BFG staat voor British Forces Germany, gebaseerd op de Engelse NATO-partners. De registratie geeft de mogelijkheid voor militairen belastingvrije brandstof te kopen. Ook betalen zij geen houderschapsbelasting. Het nummerbord is zwart met witte letters.

Tijdelijke kentekenplatenTijdelijke nummerplaat


Als zowel uw kentekenplaat als uw kenteken bewijs niet meer in uw bezit zijn, kunt u een tijdelijk kentekenbewijs en platen verkrijgen, deze zijn wit met zwarte letters, voorzien van een maandstempel tot wanneer deze geldig zijn.

Historische kentekenplaatHistorische nummerplaat


Deze donkerblauwe kentekenplaat is toegestaan voor 'oldtimers', als de eerste toelatings datum in Nederland van voor 1 januari 1978 is. Ingevoerde auto's van voor 1973 krijgen automatisch een historisch kenteken.

Kentekenplaat combinaties